woensdag 2 december 2015

Muizen in IJlst...

    

( Bovenstaande foto's zijn gemaakt door Martin de Groot. Tijdens de voorstelling werden er verder geen foto's gemaakt)Afgelopen week stond mijn woonplaats IJlst ( een van de elfsteden) in het teken van IT Fabryk. Een muziektheater georganiseerd door Stichting 750 jaar IJlst. Deze stichting is sinds vorig jaar actief met de voorbereidingen van het 750 jarig bestaan van de stad IJlst in 2018.
Het doel van de stichting is in de eerste plaats de viering van 750 jaar stadsrechten maar ook het op de kaart zetten van IJlst.


Vorig jaar werden de IJlsters al getrakteerd op een geweldig toneelstuk:  De stad waar ooit.. Maar dit jaar werd er nog een schepje boven op gedaan met de 5 voorstellingen van It Fabryk,  tevens geregisseerd door Ypie Zijsling en geschreven door Folkert Sybrandy.
Het stuk is ge├»nspireerd door de muizenplaag in ZuidWest-Fryslan en de Fabriek Nooitgedagt waar IJlst om bekend staat. Beroemd van het Nooitgedagt speelgoed, gereedschap en de schaatsen.


Het stuk werd gespeeld door de twee geweldige hoofdrolspelers Theun Planting en Gerrit Haaksma en vele andere theater talenten uit IJlst allemaal gehuld in prachtige kostuums.
Het vond plaats op 2 verschillende locaties waar het publiek naartoe begeleid werd.
De recensies waren vol lof en ik ben het er volledig mee eens. Wat was het leuk!


 


De aankondiging van het stuk werd een aantal weken op ludieke wijze gedaan. Er waren in totaal meer dan 1000 piepschuimmuizen in IJlst gemaakt en verspreid op diverse plaatsen. Het doel was dat ieder huishouden in IJlst een muis in de vensterbank zou hebben staan. Een geweldige actie met een goed resultaat want alle voorstellingen waren binnen een mum van tijd uitverkocht!


De komende jaren zullen er nog vele activiteiten volgen dus hou zeker de site van IJlst 750 jaar in de gaten of Like de pagina op Facebook. Donateur worden kan ook. Je krijgt dan voorrang en/of korting voor leuke activiteiten en theater voorstellingen en je steunt hiermee de stichting.


Ik ben heel benieuwd wat er nog meer allemaal gaat komen...
Groetjes Neeltje

1 opmerking:

  1. Leuk de foto's ervan te zien. Moet wel een hele klus geweest zijn om zo veel piepschuim muizen te maken. Ze zijn overigens wel mooi geworden. Complimenten.

    BeantwoordenVerwijderen